Het ensemble bestaande uit de insteekhaven met dwarshelling en de Rijksmonumentale loodsen is een uniek stukje historisch Krimpen en heeft een directe relatie met het centrum van de gemeente. Het terrein ligt in het oudste gedeelte van Krimpen aan den IJssel en wordt omgeven door oorspronkelijke dijkbebouwing en historische woningen zoals de directeurswoning. De Werf van Duijvendijk is in 2003 gestopt en ontmanteld. Dit project is de start van de invulling van de ontwikkelvisie voor een groter stuk langs de Hollandse IJssel.
De locatie krijgt een nieuwe invulling waarbij oud en nieuw elkaar versterken en nieuw leven op deze plek wordt gegeven. De rivier moet ervaarbaar en benaderbaar zijn voor iedere Krimpenaar. De cultuurhistorische waarde van de plek, de scheepswerf, dient te worden gewaarborgd en zich te voegen in deze stedenbouwkundige context zonder afbreuk te doen aan deze monumentale waarde van de plek.
De gemeente heeft het initiatief genomen om het terrein tot ontwikkeling te brengen. De ontwikkeling moet zorg dragen voor een nieuwe plek waar elke Krimpenaar de IJssel kan benaderen en tegelijkertijd deze plek als een nieuw dorpsplein aan de Hollandse IJssel kan worden beschouwd.
Het stedenbouwkundig plan omvat 3 delen, te weten
– de restauratie en een duurzame herbestemming van de twee monumentale loodsen,
– een woonontwikkeling als eerste deel van de ontwikkelvisie en
– de inrichting van de werf als openbaar gebied tot een nieuw dorpsplein voor Krimpen.